Przepisy na wędzonki

Popularne przepisy na wędzonki, m.in. boczek, schab i szynka

Boczek wędzony

Dobrze przyrządzony boczek rozpływa się w ustach. Szczególnie dobrze smakuje właśnie ten — parzony i wędzony. Jest wręcz idealny jako dodatek na kanapki z majonezem, musztardą czy chrzanem — szczególnie na świątecznym stole. Inne nazwy bekonu to: szpyrka, szperka, sperka, spyrka, przy czym nazwy te mogą odnosić się do boczku wędzonego, pieczonego lub wędzonej, a także solonej słoniny. Boczek zawiera dużo tłuszczów nasyconych i pochodzi z dolnej części półtuszy wieprzowej.

Smak: 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 5.00
Stopień trudności: 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 2.25

Boczek wędzony

Potrzebne składniki:

  • 1 kg boczku wieprzowego
  • 2 łyżeczki soli kamiennej
  • 2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu (mieszanka pieprzu czerwonego, zielonego i czarnego)
  • 2 jagody suszonego jałowca
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki zmielonej papryki czerwonej

Sposób przyrządzania:

Przyprawy dobrze zmiażdżyć w moździerzu a następnie dobrze wymieszać z pozostałyi przyprawami i solą. Mieszanką dokładnie natrzeć mięso, zawinąć w folię i odstawić na noc do lodówki.

Wyjąć na godzinę przed wędzeniem. Rozpocząć wędzenie gorącym dymem (temp. około 60ºC) aż skóra będzie złotawa (około 1—1,5 godz.). Obniżyć temperaturę (do około 40ºC) i wędzimy jeszcze około 4 godzin. W temperaturze około 30ºC boczek może jeszcze sobie wisieć kilka godzin, dzięki czemu nabierze więcej aromatu. Boczek wędzę drewnem dębowym a w trakcie ostatniej fazy wędzenia dokładam kilka gałązek jałowca.

Autorem przepisu jest Paul Wieczor (Chefpaul)

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3