Przepisy na wędzonki

Popularne przepisy na wędzonki, m.in. boczek, schab i szynka

Wędzony boczek wieprzowy

Dobrze przyrządzony boczek rozpływa się w ustach. Szczególnie dobrze smakuje właśnie ten — parzony i wędzony. Jest wręcz idealny jako dodatek na kanapki z majonezem, musztardą czy chrzanem — szczególnie na świątecznym stole. Inne nazwy bekonu to: szpyrka, szperka, sperka, spyrka, przy czym nazwy te mogą odnosić się do boczku wędzonego, pieczonego lub wędzonej, a także solonej słoniny. Boczek zawiera dużo tłuszczów nasyconych i pochodzi z dolnej części półtuszy wieprzowej.

Smak: 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 4.50
Stopień trudności: 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 4.00

Boczek wędzony

Potrzebne składniki:

  • 1,5 kg boczku wieprzowego
  • 2 l przegotowanej wody
  • 75 g soli kuchennej
  • 4 łyżki rozdrobnionego jałowca
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki mielonego pieprzu (najlepiej mieszanka pieprzu czerwonego, zielonego i czarnego)
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego

Sposób przyrządzania:

Zaczynamy od sporządzenia solanki. Do wystudzonej przegotowanej wody należy wsypać sól oraz cukier – mieszamy do całkowitego ich rozpuszczenia. Następnie dodajemy dobrze rozdrobnione przyprawy, takie jak pieprz, jałowiec i ziele angielskie.

Boczek myjemy i kroimy wzdłuż na dwie–trzy mniejsze części. Wkładamy je do przygotowanej wcześniej solanki tak, aby mięso było zakryte w całości. Wkładamy naczynie z boczkiem przykryte folią spożywczą do lodówki na 48 godzin i obracamy dwa razy dziennie. Po tym czasie opłukujemy boczek z zalewy i dobrze osuszamy ręcznikiem papierowym. Wieszamy na 2 godziny w przewiewnym i chłodnym pomieszczeniu.

Rozpocząć wędzenie gorącym dymem bukowym o temperaturze około 60ºC przez 1–2 godzin aż boczek nabierze złocistego smakowitego wyglądu. Następnie wędzić boczek przez godzinę w niższej temperaturze (około 40ºC) i pozostawić w komorze przez kolejną godzinę. Smacznego!

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3