Przepisy na wędzonki

Popularne przepisy na wędzonki, m.in. boczek, schab i szynka

Słonina wędzona

Smak:                       1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00
Stopień trudności: 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00

Potrzebne składniki:

  • 4 kg słoniny wieprzowej
  • 250 g soli spożywczej
  • 5 łyżek słodkiej papryki
  • 1 łyżka ostrej papryki

Sposób przyrządzania:

Słoninę dobrze myjemy i kroimy na kawałki grubości około 4cm , długości 20–30 cm i szerokości 10 cm. Każdy kawałek dobrze nacieramy solą. Następnie wkładamy do naczynia i przykrywamy równomiernymi warstwami pozostałej soli, upychamy wszystko dobrze w naczyniu oraz dodatkowo obciążamy i wkładamy do lodówki - codziennie sprawdzamy stan mięsa.

Po upływie trzech tygodni słoninę wyjmujemy i obmywamy dokładnie z soli i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie wklepujemy w nią paprykę zostawiamy słoninę na 12 godzin w chłodnym przewiewnym pomieszczeniu, aby dobrze obeschła.

Końcowy etap to wędzenie słoniny w zimnym dymie przez około 48 godzin. Po tym słoninę przechowujemy w chłodnym przewiewnym pomieszczeniu. Smacznego!

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3